EN
NL
FR
DE
 Huisreglement
 Eerste keer ?
 Pretparken
 Waterwereld
 Kermis
 Gezinstesten
 Geruchten en Nieuws
 Streaming Video
 Desktops  
 Links-Algemeen
 Links-Industrie
 Onder de loep
 Geschiedenis
 Interviews
 Veiligheid
 Woordenboek
 Ledenpagina's
 Tripverslagen
 TPV Shop
 Forum (publiek)
 Het TPV Team 
 Lid worden

  
 Bellewaerde Park - El Volador

En nu is het jouw beurt in de nieuwe EL VOLADOR!

Bellewaerde Park had zich wellicht een ander seizoensbegin voorgesteld, de veiligheidstesten van de nieuwe El Volador bleken meer tijd in beslag te nemen dan voorzien. Na een maand lang afwachten en testen kan men aan de Meenseweg in Ieper eindelijk opgelucht ademhalen: El Volador vliegt! Bellewaerde’s nieuwe paradepaardje maakte zaterdag zijn eerste offciële vlucht en is nu operationeel voor het grote publiek.


Seizoen 2005: kwaliteit verbeteren

De voorstelling van het nieuwe seizoen vindt plaats in restaurant Buffalo, waar manager Filip De Witte de visie van het park toelicht: een zorgeloze en ontspannende dag bieden aan families, waar amusement voor groot en klein centraal staat.

Dit probeert men te bereiken door dit jaar te investeren in een aantal dingen. Zo is ingang C volledig vernieuwd, is de signalisatie in het park verbeterd, en is de parkmap hertekend. (dit laatste is echter niet zo positief in onze ogen)
Op het vlak van personeel heeft men aan de klantvriendelijkheid en de tweetaligheid gewerkt. Elke zone in het park heeft nu zijn verantwoordelijke en het iedereen heeft een nieuw uniform ontvangen.

Een zwak punt in vele attractieparken is de catering: te koud eten, te slecht eten, te weinig keuze en variatie, en vooral te duur. Bellewaerde Park heeft daarom zijn aanbod uitgebreid, en zal zorg besteden aan de presentatie en netheid van de horeca. Snack Los Piratas is volledig vernieuwd en heeft er een groot terras bijgekregen. Volgend jaar is de Carrousel in Kids Park aan de beurt!


Animatie

Uit enquêtes is gebleken dat er veel vraag was naar meer animatie in het park. De Bellewaerde leeuw zal vanaf dit jaar meer aanwezig zijn in het park, en ook andere figuren zullen in het park rondlopen.
Wegens het grote succes van Il Florilegio vorig jaar, zal ook dit jaar het Italiaanse circusgezelschap aanwezig zijn in het park en pakken ze uit met een geheel nieuwe show: Jungle Circus.

 
4 nocturnes

Dit jaar zal Bellewaerde Park 4 nocturnes organiseren: op 28 mei de Mexican Night, en op 27 augustus de Hot Summer Night. Omdat Bellewaerde Park vorig jaar overspoeld is met bezoekers tijdens de Halloween nocturne, zal zowel op 29 als op 30 november een nocturne plaatsvinden. Dit jaar zal de Halloweenattractie volledig vernieuwd zijn. Filip De Witte: “Om zeker te zijn dat het volledig nieuw zal zijn, hebben we nu reeds alles verwijderd ;-)”


El Volador

Bellewaerde’s nieuwste aanwinst heet El Volador, een attractie van het type ‘Topple Tower’, afkomstig uit de fabrieken van HUSS in Bremen. Het is een unieke en innovatieve attractie die tuimelende en roterende bewegingen combineert. De vogelkop op de top geeft de attractie meer persoonlijkheid en karakter. Er werd nauwkeurig gelet op een juiste inplanting op het Mexicaanse plein. Om het hoogteverschil te overbruggen werden twee vijvers en twee watervallen aangelegd. Twintig fonteinen moeten de ritbeleving meer dynamiek en spanning geven. Met z’n 210 ton is El Volador meteen ook de zwaarste attractie in Bellewaerde. De totale investering bedraagt zo’n 2,5 miljoen euro en kadert in een algemene evolutie in de pretparkbusiness: minder investeren in sensationele thrill-attracties, maar eerder in innovatieve familieattracties.

Bellewaerde Park heeft met El Volador een wereldprimeur in huis gehaald, en een typisch verschijnsel voor wereldprimeurs is dat er allerlei onvoorziene zaken kunnen voorvallen net voor de opening. Zo ook met El Volador, na een valse start vorige maand, kon deze nieuwigheid nu toch eindelijk open voor het grote publiek. Voor de gelegenheid had het park een tiental Mexicaanse kinderen uitgenodigd, die als eersten mochten plaatsnemen in de attractie.

El Volador ontleent zijn naam aan een eeuwenoud Mexicaans gebruik, ‘La danza de los Voladores’ (De dans van de vliegende vogelmannen). Het is een vruchtbaarheidsritueel dat jaarlijks werd uitgevoerd in het Mexicaanse dorpje Papantla. 

Bellewaerde wil met El Volador een capaciteit halen van 800 passagiers per uur, om dit aantal te halen heeft men ondermeer een voorsorteervak voorzien. Op die manier staan er steeds 40 passagiers klaar voor de volgende rit. El Volador oogt erg mooi en is prachtig gethemed, maar de wachtruimte zelf is door het zig-zaggen vrij inspiratieloos.

 
De rit

Na de beugelcontrole door het personeel, begeeft de gondel zich langzaam naar de top van de toren. Je hangt even stil en dan begint de gondel vrij snel te draaien. Sneller dan we verwachtten. Wanneer de toren begint te tuimelen, krijg je een eigenaardig, uniek gevoel, één zoals je nog nooit meemaakte. Wanneer de toren naar voor tuimelt, krijg je goed het gevoel in je beugels te hangen en naar de grond te reiken. De watereffecten zijn trouwens verrassend stout, af en toe worden je voeten en onderbenen getrakteerd op een douche. Wanneer de toren naar achter kantelt, is het gevoel minder overweldigend. Er zijn ook een aantal zijwaartse bewegingen die leuk zijn omwille van hun onvoorspelbaarheid. Dat laatste woord is meteen hét sleutelwoord om een rit op El Volador te beschrijven. Door de combinatie van tuimeling en rotatie, weet je nooit op welk moment je naar voor of naar achter zal tuimelen. Toch is El Volador niet misselijkmakend!

Er valt eigenlijk weinig negatief te zeggen over El Volador. Natuurlijk is het niet de grootste thrill en kon de wachtrij mooier, maar de unieke ritervaring en de manier waarop El Volador ingewerkt is op het Mexicaanse plein maken dat helemaal goed.


Tekst: Kenneth Colpaert, Joris Steppe
Foto’s: Joris Steppe
 
LEDEN TOP